CRISANA – „Uniriștii”, adevărați „ambasadori” în Europa

Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei, o unitate de învățământ cu aproape 60 de ani de existență, poate fi catalogată, fără teama de a greși, una în care meseria reprezintă o adevărată „brățară de aur”, datorită multor generații de specialiști care au învățat și s-au format aici ducând după aceea faima acestei instituții atât în țară, cât și pe alte meridiane.

Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei a luat ființă în anul 1962, continuând activitatea de pregătire a cadrelor necesare industriei miniere, din județul Bihor, începută în anul 1952 printr-o unitate special profilată în acest scop și care și-a întrerupt activitatea șapte ani mai târziu. Înființarea acestei unități de învățământ a fost imperios necesară, ea dovedindu-și eficiența atât pentru economia județului, cât și pentru populația din zonă, pregătind personal de specialitate. După câțiva ani, aria de pregătire s-a extins pe diferite specialități miniere, iar din 1975, cu profilele mine-petrol-geologie, mecanic și electrotehnic. Începând cu anul școlar 1995-1996, se unifică cu Școala Profesională Auto Ștei, devenind unul dintre cele mai mari licee din județ și singurul din oraș care pregătește forță de muncă pentru zona Ștei, cât și pentru zonele limitrofe, și nu numai. Un fapt demn de remarcat este preocuparea de-a lungul anilor a celor care au condus destinele liceului, prin adaptarea la cerințele pieței muncii de a oferi o paletă educațională foarte diversificată, una care să coincidă cu transformările din societate, prin aparița în zonă a investitorilor.

O paletă educațională diversificată

La liceu, curs de zi, vor fi 28 de locuri în specializarea Tehnician în activități economice, dar tot 28 de locuri și la Tehnician transporturi. Şcoala profesională, cu durata de 3 ani, pune la dispoziţia absolvenţilor de clasa a VIII-a calificări în specialitatea Recepționer-distribuitor (14 locuri) și Comerciant-vânzător (14), dar și Electrician exploatare joasă tensiune (14), precum și Mecanic auto (70 de locuri). Liceul Tehnologic „Unirea” Ştei oferă o mare şansă şi celor care doresc să îşi continue studiile în învăţământul liceu-seral, începând cu clasa a IX-a, unde dispune de 28 de locuri în profilul Tehnician în activități economice (contabil, revizor gestiune etc.), precum și cu clasa a XI-a în profilul Tehnician transporturi (28 de locuri), dar și Tehnician în industria alimentară (tot 28 de locuri). Pentru cei interesați, perfecţionarea traseului profesional poate continua prin școala postliceală, liceul oferind calificarea profesională Tehnician transporturi interne şi internaţionale (28 de locuri), absolvenţii dobândind un atestat de certificare a competenţelor profesionale, nivel 5, dar și o clasă (28) în specializarea Agent comercial. Sunt suficiente argumente, așadar, pentru ca această prestigioasă unitate de învățământ de la poalele Munților Apuseni să fie căutată de absolvenții clasei a VIII-a, iar dacă mai adăugăm faptul că Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei oferă servicii, precum internat; cabinet de asistență medicală, cu medic școlar; pregătirea în vederea obținerii permisului de conducere auto; burse de performanță, merit, studii, sociale, precum și bursa „Bani de liceu” și bursa în cuantum de 200 lei/lună pentru elevii înscriși la școala profesională +200 lei/lună învățământ dual, avem în față o ofertă educațională generoasă.

Faima școlii, dusă dincolo de hotarele țării

Evident, pe parcursul celor aproape 60 de ani de existență, pe poarta școlii au ieșit generații care au dus faima școlii atât în județ, cât și în țară prin pregătirea lor în diverse domenii de activitate, iar după schimbările survenite după Revoluția din 1989, cât mai ales după intrarea țării noastre în Uniunea Europeană, în anul 2007,  unitatea de învățământ șteiană a devenit una foarte cunoscută nu numai în Europa, ci și pe alte meridiane. De fapt, datorită nenumăratelor proiecte Erasmus+ derulate în instituția șteiană, elevii au avut posibilitatea multor fluxuri de mobilități pentru a se specializa în nenumărate țări ca Italia, Spania, Franța, Portugalia, Grecia, Turcia, Ungaria, Cipru, ca să enumerăm doar câteva, precum și în Germania datorită unor schimburi de experiență ale profesorilor, dar și în Belgia, în cadrul proiectelor Comenius. „Uniriștii” șteieni s-au dovedit a fi adevărați „ambasadori” în Europa, făcând cinste atât școlii, orașului, județului, cât și țării, iar dacă mai adăugăm faptul că au fost în permanență printre câștigătorii concursului național „Volanul de aur”, dar și participanți, și câștigători, la olimpiadele școlare naționale, atunci putem afirma că aici meseria este, într-adevăr, „brățară de aur”, una de nenumărate karate.

Bacalaureatul, în grafic

Printre cele 41 de centre desemnate pentru a organiza examenul de bacalaureat, din județul nostru, se regăsește și Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei, a cărui conducere este formată din prof. ing. Lucian Cernea, director, și prof. Viorica Mone, director adjunct, care pe parcursul săptămânii trecute au fost la datorie pentru a pregăti așa cum se cuvine sălile de clasă pentru cei 132 de elevi înscriși (72 din promoția din acest an, iar 60 din anii precedenți) pentru examen. „Pregătirile pentru susținerea examenului în unitatea noastră de învățământ sunt finalizate, astfel că nu vom avea surprize neplăcute. Școala a fost igienizată, iar sălile în care se susțin probele au fost amenajate, respectând distanțarea socială cerută de regulamente. Au fost montate camerele de supraveghere, precum și laptopuri în vederea înregistrării audio-video, de asemenea, fiind delimitate culoarele de acces, respectiv de ieșire. Am beneficiat de materiale pentru dezinfecție, o parte fiind asigurate de Primăria orașului Ștei împreună cu termoscanerul, iar o parte fiind achiziționate în regim propriu, precum și de către ministerul de resort prin intermediul IȘJ Bihor, care a asigurat și măștile necesare. Doresc tuturor elevilor, atât din centrul nostru de examen, cât și din celelalte mult succes la această probă a maturității”, a afirmat, prof. ing. Lucian Cernea, directorul LT „Unirea” Ștei.

SURSA 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut